Назад к списку

ОБЕРЕЖНО БОТУЛІЗМ! – конференція у КЛПЗ «Чернігівський ОЦРЗОН»








Ботулізм – хвороба, що виникає в результаті отруєння токсинами бактерій ботулізму і характеризується важким ураженням центральної і вегетативної нервової системи. Збудник – Clostridium botulinum – широко поширений у природі з постійним місцем існування в ґрунті, утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів (витримують кип'ятіння протягом 5 годин і гинуть при 120°С через 30 хвилин). Бактерії містять одну з найсильніших у природі отрут – ботулотоксин. 


Його смертельна доза для людини складає усього лише 0,3 мкг. Зараження людини ботулізмом відбувається при вживанні продуктів тваринного і рослинного походження: забруднених клостридіями фруктів і овочів, неправильно консервованих продуктів, через ковбаси, шинку, копчену рибу.

В останні роки у виникненні ботулізму не останню роль грають консервовані в домашніх умовах гриби. Хвора людина небезпечна для навколишніх через виділення в зовнішнє середовище бактерії з фекаліями, блювотними масами. Потрапляючи до травного тракту ботулотоксин не руйнується ферментами, а всмоктується у кров і розноситься по організму, "осідаючи" у різних відділах нервової системи. Результат – парези і паралічі м'язів гортані, глотки та дихальних м'язів. Порушення дихання та ковтання призводить до аспираційної пневмонії. Може розвинутися сепсис (зараження крові)….

Про все це на загальнолікарняній медсестринській конференції у Чернігівському обласному центрі радіаційного захисту та оздоровлення населення 17 травня поточного року велася мова та обговорювалися питання перебігу, лікування і профілактики цієї небезпечної інфекції. Доповідачем була лікар терапевтичного відділення центру Світлана Джулай. Тема конференції, як зазначили учасники заходу (присутніми були 43 медичні сестри закладу), була неймовірно цікава і дуже актуальна, оскільки основною причиною виникнення ботулізму є вживання в їжу неякісне приготовлених, зіпсованих продуктів, і як правило найголовнішою у профілактиці цього захворювання є роз'яснювальна робота серед населення щодо правил домашнього консервування овочів, фруктів, грибів, м'яса, а також – необхідності ретельного дотримання технології їх приготування.