Ц І К А В О   З Н А Т И


 

БЕРЕЖІТЬ СВОЇ СЕРЦЯ ЗМОЛОДУ.

У 21-му столітті неінфекційні захворювання, включаючи хвороби серця та інсульт, є основною причиною передчасної смертності. За даними експертів Всесвітньої організації охорони здоров’я, від серцево-судинних захворювань та інсультів у світі щорічно помирає 17,9 млн людей, що є третиною від усіх летальних випадків. За прогнозами до 2030 року смертність від цих захворювань досягне 23 млн осіб щорічно. 80% передчасних смертей від серцево-судинних захворювань можна було б уникнути, якби контролювалися чотири основні чинники ризику – вживання тютюну, неправильне харчування, відсутність фізичної активності та надмірне споживання алкоголю.

Серцево-судинні захворювання є групою хвороб серця та кровоносних судин, в яку входять: ішемічна хвороба серця, хвороба судин головного мозку, хвороба периферичних артерій, ревмокардит, вроджений порок серця, тромбоз глибоких вен та емболія легень.

Інфаркти та інсульти зазвичай є гострими захворюваннями і відбуваються, головним чином, в результаті закупорювання судин, яке перешкоджає току крові до серця або мозку. Найпоширенішою причиною цього є утворення жирових відкладень на внутрішніх стінках кровоносних судин, що постачають кров до серця або мозку. Кровотечі з кровоносної судини в мозку або згустки крові можуть також бути причиною інсульту. Причиною інфаркту міокарда та інсульту зазвичай є наявність поєднання таких факторів ризику, як вживання тютюну, нездорове харчування та ожиріння, відсутність фізичної активності і надмірне вживання алкоголю, підвищений кров'яний тиск, діабет та гіперліпідемія.

Існує багато чинників ризику, пов'язаних з ішемічною хворобою серця та інсультом. Деякі фактори ризику, такі як сімейний анамнез, не можуть бути змінені, в той час як інші фактори ризику, такі як високий кров'яний тиск можуть бути змінені за допомогою лікування.

Якщо у вас є один з факторів ризику, це не означає, що обов’язково буде розвиватися серцево-судинне захворювання. Але чим більше у вас факторів ризику, тим вище ймовірність того, що захворювання розвинеться, якщо тільки ви не приймете заходів, щоб зменшити або виключити фактори ризику і попрацюєте над тим, щоб вони не підірвали здоров'я вашого серця.

Поведінкові фактори ризику:

· вживання тютюну;

· відсутність фізичної активності;

· нездорове харчування (багато солі, жирів та калорій).

· надмірне вживання алкоголю.

Метаболічні фактори ризику:

· підвищений артеріальний тиск (гіпертензія);

· підвищений рівень цукру в крові (діабет);

· підвищений рівень ліпідів в крові (наприклад, холестерину);

· надмірна вага та ожиріння.

Інші фактори ризику:

· бідність та низький освітній статус;

· похилий вік – старіння є фактором ризику серцево-судинних захворювань. Ризик інсульту подвоюється кожні десять років після 55 років;

· стать – чоловіки схильні до більшого ризику серцево-судинних захворювань, ніж жінки до настання менопаузи;

· спадкова (генетична) схильність;

· психологічні чинники (наприклад, стрес, депресія);

· етнічне походження – люди з африканським або азіатським походженням більш схильні до розвитку серцево-судинних захворювань, ніж інші расові групи;

· інші фактори ризику (наприклад, надмірний рівень гомоцистеїну).

Ключову роль в етіології атеросклерозу – захворювання кровоносних судин, яке лежить в основі ішемічної хвороби серця (інфаркт міокарда) і цереброваскулярних захворювань (інсульт) – відіграють саме поведінкові та метаболічні фактори ризику.

Значна частка серцево-судинних захворювань запобіжна за рахунок зменшення впливу поведінкових факторів ризику. Нездоровий спосіб життя призводить до метаболічних/фізіологічних змін: підвищеного артеріального тиску (гіпертензії), надмірної ваги/ожиріння, підвищення рівня цукру крові, (діабету), підвищення рівня ліпідів крові (дисліпідемії). З точки зору причин летальних випадків провідним фактором ризику серцево-судинних захворювань є підвищений  артеріальний тиск (13% загального числа летальних випадків у світі), за яким слідують вживання тютюну (9%), підвищений рівень цукру крові (6%), відсутність фізичної активності (6%) та надлишкова маса тіла /ожиріння (5%).

Вживання тютюну – один з основних факторів ризику розвитку інфарктів, інсультів, синдрому раптової смерті, серцевої недостатності, аневризми аорти та захворювань периферичних кровоносних судин. Після кількох затяжок серце курця починає працювати на знос – чадний газ тютюнового диму різко знижує концентрацію кисню в крові, її доводиться переганяти в більш великих обсягах, щоб не дати організму відчути дефіцит кисню. У той же час нікотин викликає спазм судин – в тому числі тих, що живлять серце. В результаті міокард працює просто на знос: у форсованому режимі і майже без живлення. Тютюнопаління та пасивне куріння вбивають 6 млн чоловік за рік і, за оцінками, викликають майже 10% серцево-судинних захворювань. Вплив пасивного куріння щорічно вбиває 600.000 людей, 28% з яких становлять діти. Протягом двох років після припинення куріння, ризик розвитку ішемічної хвороби серця значно знижується.

Фізична активність є ключовим детермінантом витрати енергії і, таким чином, служить основою для підтримки енергетичного балансу та контролю ваги. Регулярна фізична активність знижує ризик інфарктів та інсультів. Недостатня фізична активність є четвертим з основних факторів ризику смертності. Щорічно з нею пов'язані 3,2 млн випадків смерті у всьому світі. Недостатня фізична активність може бути визнана як менше п'яти 30-ти хвилинних епізодів помірної фізичної активності на тиждень або менше трьох 20-хвилинних епізодів активного фізичного навантаження, або їх еквівалентів. Серед дорослих помірна фізична активність на протязі 150-ти хвилин на тиждень (або її еквівалент), за розрахунками здатна знизити ризик ішемічної хвороби серця приблизно на 30%, а ризик діабету – на 27%.

Надмірне вживання алкоголю – фактор ризику багаточисленних несприятливих медичних та соціальних наслідків, включаючи артеріальну гіпертензію, гострий інфаркт міокарда, кардіоміопатію, серцеву аритмію, цироз печінки, панкреатит, нейропатію, енцефалопатію, захворювання, що передаються статевим шляхом, незаплановану вагітність, алкогольний синдром плода, синдром раптової дитячої смерті, насильство, суїцид та ненавмисне заподіяння шкоди життю чи здоров'ю (наприклад, в результаті автомобільної катастрофи). Крім того, поведінка людей, що вживають алкоголь, впливає на оточуючих, включаючи їх сім'ї, друзів, колег по роботі та сторонніх людей. За статистикою Всесвітньої організації охорони здоров’я надмірне вживання алкоголю є причиною приблизно 2,5 млн смертей щорічно.

Існує значний обсяг даних про роль раціону харчування в розвитку атеросклерозу взагалі та ішемічної хвороби серця зокрема. Високий рівень споживання з їжею насичених жирів, транс-жирів, холестерину та солі і низький рівень споживання фруктів, овочів та риби підвищує ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Часте вживання висококалорійних продуктів, таких як напівфабрикати та готові до споживання страви з високим вмістом жирів і вуглеводів, сприяє розвитку ожиріння, в порівнянні з низькокалорійними продуктами. Здоровий раціон харчування сприяє підтримці нормальної ваги, нормального ліпідного профілю і бажаного рівня артеріального тиску. Добре себе почуває серцевий м'яз, коли харчування не тільки збалансоване, але і містить багато вітамінів А, С, Е та В. Дуже корисні для серця натуральні рослинні масла та жирна морська риба, багаті незамінними жирними кислотами Омега-3 та Омега -6. Фрукти, овочі, горіхи та продукти з цільного зерна надають організму не тільки більшість важливих поживних речовин, але і не дають з'явитися зайвій вазі. А ось жирне м'ясо, солоності та копченості з раціону краще виключити – їх вважають провокаторами серцевих захворювань через підвищений вміст насичених жирів та солі. Кількість споживаної харчової солі є важливим показником, який визначає рівень артеріального тиску. Харчова сіль підвищує артеріальний тиск у більшості людей з гіпертензією та приблизно у однієї третини людей з нормотензією. Згідно з рекомендаціями ВООЗ, для запобігання розвитку серцево-судинних захворювань кількість споживаної солі в перерахунку на 1 людину в день не повинна перевищувати 5 г.

Ожиріння тісно пов'язане з основними факторами ризику серцево-судинних захворювань, такими як артеріальна гіпертензія, цукровий діабет другого типу та дизліпідемія. Головною причиною ожиріння є порушення рівноваги між підвищеним споживанням енергії (раціоном харчування) та витратою енергії (фізичною активністю). За даними експертів ВООЗ щорічно в світі не менше 2,8 млн чол. вмирають від того, що мають надлишкову масу тіла або страждають ожирінням. Зі збільшенням ваги тіла стабільно зростає і ризик ішемічної хвороби серця, ішемічного інсульту та цукрового діабету другого типу.

Підвищений артеріальний тиск – важливий фактор ризику виникнення інсультів та інфарктів, а також серцевої недостатності, порушення функції нирок, захворювань периферичних кровоносних судин та втрати зору. За оцінками експертів ВООЗ, 7,5 млн випадків смертей за рік, тобто приблизно 12,8% загальносвітової щорічної смертності, пов'язані з підвищеним кров'яним тиском. Раннє виявлення та лікування артеріальної гіпертензії з метою зниження ризику серцево-судинних захворювань у людей з підвищеним кров'яним тиском, життєво важливі для профілактики інсультів та серцевих нападів. Для зниження ризику розвитку серцево-судинних захворювань і профілактики інфаркту та інсульту при діабеті, підвищеному кров'яному тиску та підвищеному рівні ліпідів може бути необхідна лікарська терапія.

Соціальні детермінанти, такі як розподіл доходу або рівень освіти, опосередковано впливають на здоров’я серцево-судинної системи зокрема і на здоров'я людини в цілому. Вибір людьми тих чи інших поведінкових альтернатив (вживання тютюну, вживання алкоголю, фізична активність або раціон харчування), формується з урахуванням «можливостей», пропонованих суспільством. Бідність, низький рівень грамотності, деградація довкілля, погані житлові умови та незапланована урбанізація негативно впливають на здоров'я. Наприклад, у дітей з нижчих соціально-економічних верств набагато частіше зустрічається ревматична хвороба серця, а у людей, що мають погані житлові умови, розвивається кардіоміопатія Шагаса. Бідні мають обмежені можливості для турботи про своє здоров'я та високі показники поширеності куріння.

Також, з метою профілактики серцево-судинних захворювань бажано уникати сильних стресів, м'якше ставитися до емоційних дискусій та достатньо відпочивати.  Кількість часу, відведеного для сну, має бути не менше восьми годин.

Доки ми молоді та здорові, то не думаємо, як зберегти своє серце в хорошому стані. Хоча, як замислитись, то це не так вже і важко. Якщо дбати про власне здоров'я та здоров’я своїх дітей, правильно харчуватися, займатися фізкультурою та спортом і не труїти організм нікотином та алкоголем, то серце вірою і правдою служитиме нам довге життя.

 

ПРО НАЙКОРИСНІШИЙ ЕЛІКСИР ПРИРОДИ У ПРОТИДІЇ СМЕРТІ.

Епідеміологічні дослідження виявили, що якість і тривалість життя прямо залежить від якості і тривалості сну…

Щоб дізнатися більш детальної інформації з цього питання – кликніть мишкою на назві публікації

 

А ЗНАЄТЕ, ЯК СТАРІТИ ПОВІЛЬНІШЕ?

1. Купуйте собі велосипед.

2. Закохаєтесь. Ніщо так не дисциплінує тіло, як бажання подобатися ...

3. Худніть. З віком перед людиною стоїть неминучий вибір - обличчя або тіло. Тримати тіло в формі можливо, обличчя - ні, принаймні без пластичної хірургії або косметології.

4. Не їжте після сьомої вечеру.

5. Не заздріть і не брешіть!

6. Спіть не менше восьми годин (за винятком випадків, зазначених у пункті 13).


7. Витрачайте гроші легко і весело. Робити накопичення - така сама ознака старості, як волосся у вухах ...

8. Відпочивайте. Мінімум два рази на рік.

9. Будьте допитливі. Людина, яку цікавить тільки вона сама, скоро зможе захоплено розповідати тільки про свої хвороби.

10. Навчіться радіти нісенітницям, хоча б гарній погоді, бузку який тільки но розпустився або нічному співу солов'я.

11. Не плутайте розкіш і комфорт зі щастям.

12. Ніколи не кажіть: "Я боюся".

13. Якщо з'явилася можливість поїхати в ніч, їдьте. Краще проспати роботу, ніж життя.

14. Будьте щедрими.

15. Не вірте в теорії змови. Вони помилкові.

16. Будьте легкі на підйом. Не треба зважувати, обмізковувати і рефлексувати. Дійте. «Головне вплутатися в бій, а там подивимося», - стверджував Наполеон. Так, він погано кінчив - ніхто не сперечається ... Проте як яскраво він жив!

17. Будьте, як птиці, або живіть сьогоднішнім днем - не вчорашнім і не завтрашнім.

18. Ні сутультесь.

19.Не намагайтеся виглядати молодше - будете виглядати смішно. Треба мати гарний вигляд, але на свій вік.

20. Ніколи не скаржтеся на життя. Взагалі не скаржтеся.

І ГОЛОВНЕ: Якщо людина позбавлена почуття гумору – то мабуть, було за ЩО..☝

 
 

ДЕВ’ЯТЬ ЧУДОВИХ ВИСЛІВІВ АКАДЕМІКА МИКОЛИ АМОСОВА

1. У більшості хвороб винні не природа, не суспільство, а тільки сама людина. Найчастіше людина хворіє від свого ледарства та жадібності, але іноді й від нерозумності.

2. Не сподівайтеся на медицину. Вона непогано лікує багато захворювань, але не може зробити людину здоровою. Поки вона навіть не може навчити людину, як стати здоровим.

Більш того: бійтеся потрапити в полон до лікарів! Часом вони схильні перебільшувати слабкості людини і могутність своєї науки, створюють у людей уявні хвороби і видають векселя, які не можуть оплатити.

3. Щоб стати здоровим, потрібні власні зусилля, постійні і значні. Замінити їх не можна нічим. На щастя, чоловік настільки досконалий, що повернути здоров'я можна майже завжди. Тільки з віком з-за поглиблення захворювань треба більше прикладати зусилля.

4. Величина будь-яких зусиль визначається мотивами, мотиви - значимістю мети, часом і ймовірністю її досягнення. І дуже шкода, але ще і характером! На жаль, здоров'я, як важлива мета, постає перед людиною, коли смерть стає близькою реальністю. Однак слабкої людини навіть привид смерті не може надовго налякати: вона звикається з думкою про смерть, здається і покірно йде до кінця. (Можливо, це і добре? «Не витрачайте, куме, сили, йдіть на дно!» Кінець-то буде один і той же: раніше, пізніше...)

5. Для здоров'я однаково необхідні чотири умови: фізичні навантаження, обмеження в харчуванні, загартовування, час і вміння відпочивати. І ще п'ята умова - щасливе життя! На жаль, без перших умов людина собі здоров'я не забезпечує. Але якщо ще немає і щастя в житті, то де знайти стимули для зусиль, щоб напружуватися і голодувати?

6. Природа милостива: достатньо 20-30 хвилин фізкультури на день, але такої, щоб задихнутися, спітніти і щоб пульс почастішав вдвічі. Якщо цей час подвоїти, то буде взагалі чудово.

7. Потрібно обмежувати себе в їжі. Підтримуйте стабільну різницю в зрості (в см) та вазі свого тіла - мінус як мінімум 100.

8. Вміти розслаблятися - наука, але до неї потрібен ще й характер. Якби він був!

9. Про щасливе життя. Кажуть, що здоров'я - щастя вже саме по собі. Це невірно: до здоров'я легко звикнути і перестати його помічати, проте воно допомагає домогтися щастя в родині і в роботі. Допомагає, але не визначає. Правда, хвороба - вона вже точно - нещастя.

Я не претендую ні на повноту, ні на безперечність в своїх порадах, викладених тут. І цей маленький розділ написаний виключно для загального орієнтування.

• Люди повинні знати, що переїдання, психічні перенапруги та відсутність фізичного тренування і загартовування служать головними причинами їхніх захворювань.

• Що у всьому винні вони самі, а зовсім не зовнішнє середовище, не суспільство, не слабкість людської природи.

• Для лікування захворювань потрібно, перш за все ліквідувати негативні чинники, і треба постійно тренуватися, жити впроголодь і їсти сирі овочі, загартовуватися і  не кутатися, а також спати скільки хочеться і вже, зрозуміло, не палити.

• Ліки, до яких ці люди так прив'язані, будуть при цьому діяти набагато ефективніше.

• Якщо техніка звільнила людину від корисних навантажень, їх потрібно додатково компенсувати «марними» - фізкультурою. Всього одну годину!

• Їжте більше овочів і фруктів.

• Строго тримайте свою вагу.

• Довіряйте своїй природі і не бігайте дарма за кожним разом до лікарів.

 

ЩО ВАРТО ЗНАТИ ПРО КАВУНИ

Ягоди, які вперше почали вирощувати чотири тисячі роки тому поблизу сучасної пустелі Калахарі, які на початку сезону всі бояться їсти, які перевозять баржами, які дзвенять, які можна їсти, пити, і навіть робити зі шкірок варення, а насіння лузгати. Кавуни. З досліджень складається враження, що це чарівна ягідка🍉

➡ЩО МІСТИТЬСЯ В КАВУНАХ?

М’якоть кавуна на 92-95% складається з води. Решта — незначна кількість клітковини, вітамін С, червоні пігменти каротиноїди та лікопен, амінокислоти аргінін і цитрулін. В кавунах присутні, хоча в невеликій кількості, всі 19 вітамінів та 11 мінералів. В них міститься порядка 4-6% цукрів: глюкози, фруктози і цукрози. Калорійність становить близько 30 калорій на 100 грамів, хоча буває і більше. Це наче і небагато, але і їдять кавун великими порціями. http://bit.ly/2YXH3V8

➡ЛІКОПЕН

Лікопен — це каротиноїд, жиророзчинний пігмент, що зумовлює колір кавунів та помідорів. Що червоніший кавун, то більше в ньому лікопену. В кавуні, на відміну від помідорів, міститься така само форма лікопену, як і в нашій плазмі крові — цис-лікопен. http://bit.ly/2ZUDoER

Він має потужні антиоксидантні і протизапальні властивості та зменшує тромбоутворення. Що більше лікопену в сироватці крові та жировій тканині, то менші шанси розвитку атеросклерозу та раку молочної залози. Він особливо важливий для курців, адже куріння запускає вільнорадикальні процеси, які псують ендотелій (вистилку) судин та сприяють розвитку атеросклеротичних бляшок. http://bit.ly/33qtsoN

Лікопен також знижує синтез холестеролу печінкою, сприяє поглинанню клітинами ліпопротеїнів крові (тобто знижує їх рівень в крові, чим сприяє здоров’ю судин), та знижує ризик остеопорозу. http://bit.ly/2YXH3V8

Але з’їсти кавун, і гадати, що тепер можна курити і все буде гаразд, не варто. Мова йде про щоденне споживання лікопену: в складі кавунів, грейпфрутів, помідорів. Це означає зменшення ризику, а не повну ліквідацію проблеми.

➡ЦИТРУЛІН

Це амінокислота, що не входить до складу білків, але бере участь в азотистому обміні. Саме слово “цитрулін” походить від латинської назви кавуна. Цитрулін має хорошу біодоступність, тобто добре поглинається в кишківнику, і перетворюється на амінокислоту аргінін.

Хороші новини, з аргініну утворюється закис азоту NO — речовина, потрібна для розширення судин, в тому числі в печеристих тілах під час ерекції, та запобігання гіпертензії. Крім цього, цитрулін активує і сам фермент NO-синтазу, який продукує закис азоту.

Погані новини — мінімальна ефективна доза цитруліну це 3 грами, а найкраща — 10 грамів. Для цього треба з’їсти від 1,5 до 5 кілограмів кавуну за раз. Не варто так робити. Добавки також не вирішують питання, бо така кількість цитруліну матиме побічні ефекти для кишківника. http://bit.ly/2MdoJ4y

➡ФУНКЦІОНАЛЬНА ЇЖА

Кавуни корисні людям, що тренуються. Адже це — і швидкі вуглеводи, і антиоксиданти, амінокислоти-джерела закису азоту NO, потрібного для розширення судин. Дослідження вказують, що кавуновий сік/пюре мають таку саму дію, як спортивні напої, але відчуття від тренування кращі. Кавуновий сік зменшує кріпатуру в м’язах і допомагає відновленню після тривалих забігів. В дослідах його вживали по 500 мл за раз після тренування.

http://bit.ly/2ZUDoER

http://bit.ly/2yQmKu3

http://bit.ly/31xtgSQ

Цитрулін сприяє набору і підтримці м'язової маси в спортсменів, бо активує той самий сигнальний каскад, що і улюблена багатьма добавка ВСАА. http://bit.ly/2MdoJ4y

Щоденне невтомне споживання кавуна потрібне людям із атеросклерозом, жінкам в менопаузі та людям із гіпертензією та пре-гіпертензією. Кавун корисний для здоров’я шкіри та сітківки очей завдяки вмісту антиоксидантів. В усіх випадках надмірне споживання користі не приносить. Тим, в кого тиск нормальний чи низький, щоденний кавуновий десерт може тиск навіть знизити. http://bit.ly/2ZTohvlhttp://bit.ly/2YXiAPH

Кавун радять їсти людям, що прагнуть зменшити споживання калорій, оскільки ця їжа заповнює шлунок, але не дуже калорійна. Але пам’ятайте, що ці калорії походять з цукрів, а нашому тілу цукрів багато не треба. При схудненні важливо споживати достатньо білка, інакше воно відбуватиметься передусім за рахунок м’язів, а не жиру. http://bit.ly/2YXiAPH

➡НІТРАТИ

Це перша асоціація з кавунами, але вони не становлять загрози здоров’ю. Насправді, нітрати надходять до нас цілий рік із овочами (особливо буряком, редисом, шпинатом, руколою), м’ясом та питною водою. Вміст нітратів в овочах/фруктах залежить від ґрунту та кількості азотистих добрив. http://bit.ly/2ZU9uRc

Більшості рослин (крім азотфіксаторів чи паразитів) потрібно споживати нітрати з ґрунту. Тож не дивно, що рослинна їжа стає сама джерелом нітратів для людей — від 80 до 90% нітратів надходять із рослинною їжею та м’ясом, а решта з водою. http://bit.ly/2KDARbQ

Так що ж з кавунами і нітратами? Кількість нітратів в кавунах варіює, але допустима ВООЗ норма нітратів для людини вагою 60 кг дорівнює 300 мг. Така кількість міститься більш ніж в одному літрі м’якоті кавуна, якого щедро поливали амонійною селітрою. Ця норма розрахована передусім для немовлят — 50 мг/кг ваги, а немовлята значно вразливіші до дії нітратів за дорослих і старших дітей.

Для порівняння. В м’ясі нітратів може бути до 1000 мг/кг, а в тепличних шпинаті чи редисі — до 2500 мг/кг. Африканські кавуни (Сенегал чи Конго є експортерами кавунів) містять від 170 до 280 мг нітратів на кг. Допустимі норми нітратів в шпинаті — найбільш нітратній культурі, варіюють від 2000 до 4500 мг/кг в залежності від сезону.

http://bit.ly/2yOthFQ

Яка мораль: нітрати в кавунах не є отрутою, їх все одно досить мало, і нітрати є однією з ланок контролю тиску. Немовлятам не можна давати кавуновий сік, а також воду, хімічний склад якої невідомий. Більше про нітрати напишемо згодом.

http://bit.ly/31zk4gV

http://bit.ly/2MUxccr

http://bit.ly/2ZU9uRc

➡ЧОМУ БУВАЄ ЗЛЕ ПІСЛЯ КАВУНІВ?

Нудота, діарея, біль в животі супроводжують кишкові інфекції, зокрема, сальмонельоз та лістеріоз. Salmonella та Listeria живуть на поверхні немитих овочів, особливо тих, що продають на землі, трасі чи на ринку біля м’яса. Якщо їх різати і куштувати перед купівлею, чи їсти вдома немитими, то бактерії з поверхні потраплять у м’якоть і згодом в кишківник. Достатньо навіть купити пів кавуна в супермаркеті, щоб в розріз потрапили бактерії. Тож загрозу здоров’ю становлять не ранні кавуни, а брудні.  

http://bit.ly/2TpG8rfhttp://bit.ly/2YVxYrN

А ще хорошого має бути в міру. Понад 30 мг лікопену (того самого корисного антиоксиданту) в деяких людей можуть викликати діарею і нудоту.

Люди з гіперкаліємією, надлишком калію в крові, мають не переїдати кавунів. В кавуні міститься калій, який здоровій людині буде на користь, а тим, хто не може регулювати рівень калію в крові, зашкодить і викличе аритмію чи спазми м’язів. http://bit.ly/2MXLVmS

Цукрів в кавуні відносно мало, але літр кавунової м’якоті — це уже 60 грамів цукру. Тож звична щедра порція кавуна має значне глікемічне навантаження. Найкраще — це знати міру та суміщати кавуни із іншою рослинною їжею, багатою на клітковину. Це зробить підйом глюкози в крові не таким різким.

➡НАСІННЯ

Насіння кавуна зазвичай викидають. Втім, воно багате на білок, жири, мінерали цинк, магній, кальцій, фосфор, калій, мідь, амінокислоти аргінін та фітостероли (біологічно-активні сполуки). Нутрієнти цього насіння корисні в разі діабету, серцево-судинних хвороб та зниженні чоловічої фертильності, хоча ці дані поки не підтверджені клінічними дослідженнями (лише лабораторними). http://bit.ly/2Z0UuQ6

Але є трохи зради: кавунове насіння містить так звані антинутрієнти: фітин, танніни, оксалову кислоту та інгібітори трипсину (ферменту, що розщеплює білки). Тому сире насіння їсти не варто. Найкраще знижують вміст антинутрієнтів сушка в духовці чи смаження. http://bit.ly/2KFLTxbhttp://bit.ly/2GYTE00 Олію з кавунового насіння використовують в низці країн, а перемелене насіння покращує якість тіста.

http://bit.ly/2Z0UuQ6

➡ЯК СПОЖИВАТИ?

▪ Заморожувати кавуновий сік. Він має такі само властивості, як і свіжий кавун. Для цього дістаньте з кавуна м’якоть і перемеліть блендером, процідить насіння через крупний друшляк, і розлийте по пляшках чи пакетах для заморозки. Це і збереже клітковину, і легко дістане насіння. Такий кавун легко і компактно зберігати в холодильнику чи брати на тренування. http://bit.ly/2ZUDoER

▪ Пастеризувати сік. Прогріти до 78 градусів і вимкнути. Це збільшує біодоступність лікопену і подовжує термін зберігання соку. Але при цьому сік змінює колір та консистенцію. http://bit.ly/2GYTIwMhttp://bit.ly/2YXiAPH

▪ Їсти з чимось жировмісним (сиром, горіхами). Оскільки лікопен та каротиноїди — жиророзчинні пігменти. Спробуйте приготувати салат із кавуна, сира фети, м’яти та оливкової олії. Або варіацію ліванської страви табуле (tabbouleh) із кускусу, кавуна, цибулі та бринзи. http://bit.ly/2yU5C6J

▪ Робити желе з пюре кавуна. Нагадаємо, що желатин — це хороше джерело амінокислот, що входять до складу колагену. http://bit.ly/31wGtLD

▪ Насіння не викидайте, а висушуйте в духовці і зберігайте на довгі зимові вечори, коли так хочеться щось погризти, чи згодовуйте міським птахам.

▪ Є ще рецепти варення зі шкірки кавуна. Його роблять з білої, а не зеленої частини. Але вони передбачають використання значної кількості цукру. Шкірки кавуна без зеленої частини можна також маринувати, а потім підсмажувати.

 

ВЧЕНІ ПОЯСНИЛИ, ЧОМУ НЕ РЕКОМЕНДУЄТЬСЯ ПИТИ "ВЧОРАШНІЙ ЧАЙ"

Чайне листя віддають всі свої корисні властивості при першому заварюванні.

В Японії, вчорашній чай порівнюють з укусом змії, а в Китаї з отрутою. Якщо розібратися в тому, в що ж перетворюється вчорашній чай, розумієш, що ці назви цілком виправдані. Насправді, чай, який простояв більше доби, не тільки втрачає корисні властивості, але і утворює шкідливі. Шкода для здоров'я - перша причина того, чому не можна пити вчорашній чай.

Перший показник того, що вчорашній чай пити не можна - тонка оксидна плівка на поверхні чашки. Така плівка утворюється в результаті окислення киснем органічних речовин, які містяться в чаї. До складу плівки входять білкові молекули, залізо, магній, кальцій, а ще теофілін, кофеїн, гуанін.

Як вчорашній чай впливає на організм?

Після того, як тонка оксидна плівка потрапляє в організм, її шар обволікає слизову оболонку кишечника, шлунку, що перешкоджає засвоєнню поживних речовин, гальмування перистальтики кишечника і накопичення в шлунково-кишковому тракті харчових мас.

Під плівкою, яка покриває внутрішні органи, починають утворюватися процеси бродіння, гниття, наростають токсичні речовини, які всмоктуються слизовою оболонкою. В результаті, є ризик розвитку ерозійно-виразкових процесів. Ось чому не можна пити вчорашній чай.

Чай, який постояв вже добу можна використовувати в лікувальних цілях, але тільки як зовнішній засіб:

1. Вчорашній чай допоможе при запаленнях в плоті рота, екземі, болях в мові, коли кровоточать ясна, при гнійника. Все завдяки тому, що вчорашній чай містить фтор і кислоти;

2. Вранці можна промивати очі учорашнім чаєм, щоб зменшити хворобливі відчуття і освіжити очі, якщо ви плакали;

3. Вчорашнім чаєм можна полоскати рот, щоб зміцнити зуби і надати свіжість дихання. Полоскати рот учорашнім чаєм потрібно перед тим, як чистити зуби вранці і після їжі.

Які ще існують чайні заборони?

Наприклад, існують заборони на холодний чай, на занадто міцний, на занадто гарячий, на довге заварювання і заборона на вчорашній чай.

Чому не можна довго заварювати чай?

Якщо чай довго заварювати, все речовини, які в ньому містяться, починають окислюватися. Окислюються вітамін С і Р, амінокислоти, зникає прозорість, аромат, смак, корисні властивості.

Чому не можна заварювати чай багато разів?

Після першого заварювання ми отримуємо приблизно 50% корисних речовини, після другого - 30%, після третього - 10%.

 

ЩО ВАРТО ЗНАТИ ПРО КАВУ

Дуже хочеться написати статтю, яка дасть універсальну відповідь, скільки пити кави і як вона вплине саме на ваше здоров’я, але єдиного правила немає. Різним людям та за різних обставин кава може як бути корисною, так і шкодити. Втім, якщо ви помірно споживаєте каву просто заради задоволення, а не стимуляції мозку, то вона корисна.

Кава — це зерна рослин Coffea arabica (арабіка) та Coffea canepthora (робуста). Сама ж активна речовина кофеїн притаманна не лише роду Coffea, а й понад 60 видам рослин — їх кофеїн захищає від поїдання травоїдними. Люди почали вживати кавові зерна коли побачили, що гірські козли в Ефіопії, після того, як погризуть каву, стають надто жвавими навіть як для козлів.

Кава містить кофеїн та низку поліфенольних сполук та ефірних олій. Фенольні сполуки кави називаються хлоригенові кислоти. Саме вони передусім зумовлюють корисний вплив кави на здоров’я. Вони діють як антиоксиданти — сполуки, що спиняють ланцюги вільнорадикальних процесів. Поліфеноли кави та кофеїн впливають на інші біохімічні процеси і на те, як нейрони спілкуються між собою.

У 2016 році каву виключили із переліку потенційно канцерогенних сполук, і внесли до списку речовин з протипухлинною дією. https://bit.ly/2VnCWvI. Зараз каву визнають як елемент здорового раціону.

Дослідження показали, що кава добре впливає на такі процеси в нашому організмі:

▪ Покращує стан вистилки (ендотелію) кровоносних судин і тим самим зменшує ризик атеросклерозу. https://bit.ly/2YpUs4w

▪ На 40% зменшує ризик раку печінки у людей-носіїв вірусу гепатиту С.

▪ Зменшує прояви викликаного алкоголем панкреатиту.

▪ В деяких людей, що мають варіант GRIN 2A рецептору глутамату — кава на 18-60% зменшує ризик розвитку хвороби Паркінсона. https://bit.ly/2JCErEf

▪ В людей, які швидко руйнують кофеїн, тобто “кава на них не діє”, кава знижує розвиток серцево-судинних хвороб.

▪ Люди, що регулярно та помірно споживають каву, мають на 15% нижчу ймовірність передчасної смерті. https://bit.ly/30eBwYa

▪ Любителі кави рідше хворіють на діабет, а в діабетиків кава стає на заваді утворенню вісцерального жиру (на животі). https://bit.ly/2Q09sTM

▪ Кава підвищує тиск і покращує мозковий кровообіг. Але інколи це шкодить здоров’ю. https://bit.ly/2E4EYeA

▪ Кава стимулює утворення фактору росту нервів BDNF (brain-derived neurotrophic factor). Іншими стимулянтами його синтезу є біг, танці та інтервальне голодування. https://bit.ly/2VodbeO

▪ Більш відомим ефектом кави є збільшення сфокусованості, боротьба з сонливістю та покращення настрою. Як це працює і перестає працювати трохи далі.

АЛЕ КАВА МОЖЕ ШКОДИТИ ЗДОРОВ’Ю. СПРОЩЕНО МОЖНА ОПИСАТИ ТРИ СИТУАЦІЇ, КОЛИ КАВОМАНІЯ СТАЄ ЗЛОМ

Повільне знешкодження кофеїну.

Кофеїн, як і ліки та стероїдні гормони, проходить знешкодження в печінці. Ферменти (цитохроми СYP1А2), які це роблять, в різних людей працюють по-різному. Якщо у вас гени “потужних” цитохромів, то кава на вас майже не буде діяти, і можна пити багато. Власники “повільних” цитохромів довго знешкоджують кофеїн, тож він діє довше і сильніше, та викликає тахікардію, гіпертензію, біль в серці, тривожність і порушення сну.

Кава активує симпатичну нервову систему, ту саму, що відповідає за реакції “бий і тікай”, але в когось сильніше, в когось слабше. Крім цього, є й інші гени, що зумовлюють чутливість до кави. https://go.nature.com/30eCXpw.

Звідси висновок: якщо кава на вас сильно діє, від неї калатає серце, вам тривожно, пересихає в роті і пропадає сон — не пийте каву. Саме вам вона шкідлива. Інший варіант — декофеїнізована кава, що має антиоксиданти, але не має кофеїну.

Залежність від кави.

Інколи ми потрапляємо у пастку: мало сну і треба зосередитися, тож п’ємо багато кави, яка з рештою перестає діяти. В цій ситуації шкідлива не сама кава, а хронічний брак сну.

Як виникає залежність? Спершу від кави добре: вона викликає викид дофаміну, серотоніну та ендорфінів — нейромедіаторів, що залучені у відчуттях задоволення, бадьорості чи радості. Кава може і викликати умовний рефлекс самим лише ароматом чи контекстом споживання.

Головний молекулярний механізм дії кави — це блокування аденозинових рецепторів в мозку. В результаті кофеїн “гальмує гальмування”, і мозок продовжує вивільнення нейромедіаторів збудження: норадреналіну, глутамату, ацетилхоліну. Але вічно так тривати не може: нейромедіатори закінчуються, починають діяти інші механізму відчуття втоми та виснаження, а мозок збільшує кількість аденозинових рецепторів. В результаті, щоб їх всі заблокувати, слід вжити ще більше кави. Тривожність зростає, але кава не збуджує мозок.

Що робити? Змиритися з тим, що хочеться спати і виспатися. Якщо ви відчуваєте, що стали залежні від кави і мусите збільшувати дозу, то варто вчинити навпаки — не пити каву кілька тижнів. Тільки тоді кількість аденозинових рецепторів зменшиться до звичного рівня.

Поширений міф, що кава викликає викид кортизолу і вводить нас в стан хронічного стресу, тож каву пити не можна. Дійсно, якщо зрідка пити каву, то наднирники реагують викидом кортизолу, а ми відчуваємо це як магічну силу, що рушить нами на зустріч звершенням. Якщо ж каву пити регулярно, то кортизол більше не виділяється.

Кава шкодить, якщо її поєднують зі смаколиками та/або молоком.

Таке не помітне споживання солодощів, часто процесованих, тривалого зберігання, з вмістом транс-жирів і без будь-яких корисних речовин, як-то клітковина чи вітаміни — шкодить здоров’ю.

Молоко не є абсолютним злом. Воно шкодить передусім людям із непереносимістю лактози, тобто нездатністю розщеплювати цукор молока. Те, що дорослі не можуть перетравлювати молоко — це міф. Ті, в кого ген лактази активний все життя, може. Залежить це від точкової мутації. https://go.nature.com/2vUJ04D

Буває таке, що кишківник перестає утворювати лактазу внаслідок інфекції, але згодом ця здатність відновлюється. Ви можете зробити висновок про непереносимість лактози, якщо від цільного чи сухого молока в складі продуктів у вас виникає дискомфорт в животі, здуття, біль чи діарея.

Який висновок? Каву краще запивати водою, пити без цукру і смаколиків чи молока. Велике лате з цукром не має бути замінником вчасної і повноцінної страви, хоча за калоріями наближається до порції спагеті.

ЯК ЖЕ ВИЗНАЧИТИ, СКІЛЬКИ КАВИ ПИТИ?

🔹Однієї поради не існує, навіть генетичні тести не можуть врахувати всіх нюансів, а їх багато. Ви маєте спиратися на свої відчуття від кави. Якщо вона на вас “не діє”, то можете пити еквівалент до 6 порцій еспресо на день. Якщо кава вас надто збуджує, то вживайте не більше порції на день.

🔹Офіційні джерела найчастіше радять пити до чотирьох порцій кави на день — еквівалент 400 мг кофеїну. https://mayocl.in/2FV9M3G

🔹Атлети можуть покращити відчуття на забігу чи тренуванні, якщо вип’ють міцну велику каву та зап’ють її соком.

🔹Каву можна пити вагітним жінкам, але 1-2 рази на день. Під час вагітності кофеїн руйнується повільніше, і на це слід зважати. Високі дози кофеїну під час вагітності збільшують ризик викидню чи народження дитини із малою вагою. Втім, кава не заборонена — заборонене переспоживання. https://bit.ly/2YpUs4w, https://bit.ly/2JiDuSd.

🔹Коли п’єте каву, зважайте не на розмір порції, а на кількість меленої кави, взятої для приготування.

🔹Кава може збільшувати ризик остеопорозу, але в разі, що її п’ють жінки в менопаузі в кількості близько 8 порцій на день, і не споживають достатньо кальцію та вітаміну D.

🔹Кава у поєднанні із цигарками збільшує задоволення від того і другого, подовжує дію кави, тобто сповільнює знешкодження кофеїну, а в деяких людей покращує знешкодження бензопірену сигаретного диму. https://bit.ly/30ib9AL

🔹Якщо кава вам здається неймовірно гіркою, і хочеться цю гіркоту замаскувати цукром, молоком, то, ймовірно, броколі вам теж гірка і овочі ви не полюбляєте. Люди, що добре відчувають гіркоту, називають “суперласунами”, в них особлива форма рецептору гіркого.

🔹Уникайте енергетичних напоїв, що містять кофеїн. Там його доза дуже висока, і, до того ж, є забагато цукру та додаткові стимулятори.

🔹Якщо вам варто “зробити ривок”, але сил немає, випийте кави і поспіть 15 хвилин. Під час сну в мозку стане менше аденозинових рецепторів, і кофеїну буде легше заблокувати решту. Такий трюк допоможе почуватися бадьоріше.

🔹Не пийте каву, а також інші напої, надто гарячими. Це збільшує ризик раку стравоходу.

Пам’ятайте, щоби кава приносила користь та залишалася елементом здорового раціону — споживайте її помірно та керуйтеся відчуттями свого організму. Адже кава може бути шкідливою:

▪ Збільшувати тривожність і частоту панічних атак. https://bit.ly/2VZ6DHL

▪ Викликати гіпертензію, навіть в молодих людей. https://bit.ly/2E4EYeA

▪ Каву не варто пити людям з діабетом 2 типу. https://bit.ly/2HhlrcD

▪ Кава може спотворювати біоритми та викликати безсоння. https://bit.ly/2WG3Kcf. До прикладу, мишей кофеїн навіть впливає на гени, залучені у роботу циркадних (добових) ритмів.

 

Абетка реформ. Пояснення про зміни для кожного, про те, що важливо знати й передавати іншим, ніби естафетну паличку...

Відомо, що процес змін – довготривалий та складний, а тому інформація про реформи не завжди подається доступною мовою, що стає причиною нерозуміння та зневіри серед українців. У рамках проекту “Абетка реформ” було сформувано новий підхід, який може вирішити цю проблему, адже головна мета – говорити просто про складне та дати можливість кожному долучитися до процесу творення змін.

Щоб дізнатися більш детальної інформації з цього питання – кликніть мишкою на назві публікації

 

20 дивовижних фактів про людське тіло, які розкажуть більше, ніж будь-який підручник

Сучасна людина вважається вершиною еволюційного ланцюжка. Але зовсім не тому, що вона здатна навчатися або будувати міста і жити в суспільстві. Собаки, наприклад, показують відмінні успіхи у дресируванню, а мурахи будують повноцінні мегаполіси. Так що ж відрізняє нас від інших видів? Наприклад те, що людина єдина жива істота, здатна червоніти.

Все життя ми носимо з собою власне тіло і навіть не здогадуємося, скільки секретів воно має. І у цій замітці відкриємо вам завісу таємниці, розповівши кілька маловідомих фактів про людське тіло…

Щоб дізнатися більш детальної інформації з цього питання – кликніть на назві публікації мишкою

 

Календар харчування у Великий піст 2019 р.: що приготувати в кожен з сорока днів.

Не забувайте, що під час Великого посту не можна їсти м’ясо в будь-якому його вигляді, вершкове масло, яйця (жовток), риб’ячий жир, сир, молоко та інші молочні продукти.

11 березня: перший день посту. У цей суворий день дозволяється харчуватися сирою їжею без масла (фрукти, овочі, горіхи). Їжа не повинна проходити термічну обробку. У перший день можна постаратися нічого не їсти взагалі, але настільки суворий піст в основному беруть тільки ченці і священнослужителі.

12 березня: другий день Великого посту повинен проходити на воді та хлібі, але це правило актуальне лише для бажаючих. Іншим можна харчуватися вареною їжею без олії. Можна робити супи без рослинної олії і м’яса.

13 березня: в третій день дозволено тільки сухоїдство, тобто їжа, яка не готується на вогні. Можна їсти сухофрукти, салати без рослинної олії і пити соки.

14 березня: варена їжа без олії дозволена. Можна зробити овочевий суп або суп з квасолі, грибів і гороху, або кашу з овочами або фруктами. Дуже популярні салати з гарбуза, яблук та меду, тертих овочів і яблук.

15 березня: день сирої їжі, без приготування. Це день салатів, фруктів і овочів. Можна їсти цукати, гриби, горіхи. Можна робити соки.

16, 17 березня: на вихідних дозволяється їсти приготовану на вогні їжу з олією. Це дозволить вам трохи урізноманітнити раціон. Допускається червоне вино як символ крові Спасителя.

18 березня: день суворого посту з сирою їжею без олії. Для швидкого насичення можна їсти більше грибів і горіхів. Як делікатес корисними будуть фрукти. Пам’ятайте, що все добре в міру.

19 березня: день гарячої їжі без олії. На перше можна зробити овочевий суп, а на друге приготувати пюре з картоплі з овочами. Можна їсти каші з медом або ягодами.

20 березня: день сирої їжі. Їжте салати і сирі овочі і фрукти, робіть фруктово-ягідні суміші.

21 березня: гарячі салати з овочів допоможуть швидко насититися. У цей день не можна додавати в їжу олію. Не забувайте про пісні перші страви.

22 березня: в п’ятницю день сухоїдства. Потрібно постаратися уникати їжі, приготовленої на вогні. Заборонено також використання олію. Основні страви варто робити з фруктів і овочів, а перекушувати можна горіхами.

23, 24 березня: в неділю можна випити трохи вина, але згідно з давнім традиціям, його краще розбавити водою. Дозволені гарячі страви з додаванням рослинної олії.

25 березня: настає третій тиждень посту. Перший його день – час сухоїдства. Можна робити страви, що включають фрукти та овочі – як сирі, так і сушені. Можна також їсти прісний хліб.

26 березня: гарячі каші допоможуть насититися вранці і ввечері. Вживайте побільше ягід або фруктів, або мед. Вдень можна приготувати суп з пісних інгредієнтів.

27 березня: день сухоїдний. Їжте сухофрукти, овочі і гриби. Не забувайте про те, що використання олії і приготування на вогні заборонені.

28 березня: зробіть вранці що-небудь солодке – кашу з какао, пластівці з медом. Вдень і ввечері можна зварити суп, зробити компот або кисіль.

29 березня: день строгого посту без олії і приготування без термічної обробки. Урізноманітніть раціон медом, горіхами. Пам’ятайте про те, що можна готувати гречку, заливаючи її холодною водою на кілька годин. З неї можна зробити смачну кашу з додаванням сухофруктів. Це дуже ситна і корисна їжа.

30, 31 березня: в ці два дні дозволяється вживати їжу по два рази – вранці і ввечері. Допускається приготування їжі на вогні з використанням олії. У неділю можна пити трохи вина перед їжею.

1 квітня: не можна їсти продукти, що пройшли термічну обробку. Багато церковнослужителів вважають, що в дні сухоїдні не можна навіть пити чай, каву і гарячі компоти. Віддайте перевагу свіжим салатам з овочів або фруктів.

2 квітня: зробіть суп з сочевиці, тушковану картоплю, салат з печених овочів. Дозволяється готувати їжу на вогні, але не можна використовувати олію.

3 квітня: день сухоїдний. Заборонено олію, але замість неї можна використовувати лимонний сік. До складу салатів не забувайте додавати насіння, горіхи і сухофрукти.

4 квітня: гарячі салати в такий день будуть дуже до речі. На обід можна зробити пісний борщ або суп.

5 квітня: спробуйте зробити холодний суп. У дні сухоїдні корисна різноманітність. Приготуйте гречку, заливши її на кілька годин холодною водою. Додайте туди дрібно нарізані овочі, а також ще води.

6, 7 квітня: 7 квітня – свято Благовіщення. У цей день можна їсти рибу в будь-якому вигляді. Пам’ятайте про те, що не варто зловживати рибними делікатесами і об’їдатися. Перед обідом дозволено випити трохи столового червоного вина. 6 і 7 числа можна їсти приготовану на вогні їжу з додаванням олії.

8 квітня: день строгого посту без гарячого і без олії. Фрукти і овочі можна розбавити рецептами смачних і незвичайних страв з медом і горіхами.

9 квітня: суп-пюре з помідорів буде дуже до речі. Овочеве рагу на друге стане прекрасним доповненням до такому обіду. Суп-пюре можна замінити на гороховий суп. Головне – не додавати олію.

10 квітня: томатний суп стане ідеальною першою стравою в день сухоїдний. На друге можна зробити салат з фруктів і овочів з додаванням горіхів.

11 квітня: дозволяється термічна обробка.

12 квітня: п’ятниця – день їжі без термічної обробки і без олії. Можна робити овочеві сендвічі, фруктово-горіхові десерти, а також суміші з приготованих на холодній воді круп.

13, 14 квітня: на вихідних можна додати в гарячий раціон олію. У неділю дозволяється випити трохи вина.

15 квітня: день їжі без приготування на вогні. Урізноманітнити фруктові та овочеві салати можна сумішшю какао, меду і горіхів. Можна перекушувати пластівцями, цукатами.

16 квітня: в цей день можна їсти гаряче. Не забувайте про те, що використання олії заборонено. Урізноманітніть раціон гарячими другими стравами з овочів, а також пісними супами.

17 квітня: день куштування сирої їжі без приготування на вогні. Можна зробити квасолевий салат з грибами, а для перекусу використовувати овочі і фрукти.

18 квітня: дозволена варена, тушкована або смажена їжа без використання олії. Заради різноманітності можна зробити пісний суп з незвичайних продуктів.

19 квітня: в останню п’ятницю перед Страсним тижнем правила посту забороняють вживати їжу з використанням олії. Можна їсти свіжі, квашені або сушені фрукти і овочі.

20 квітня: Лазарєва субота. У цей день можна їсти не тільки варену їжу без олії, але й ікру.

21 квітня: Вербна неділя. У цей день можна їсти ікру, рибу, олію, а також випити трохи червоного вина. Це дозволить відмінно урізноманітнити раціон, підняти собі настрій і підготуватися до завершення посту.

22, 23, 24 квітня: перші три дні Страсного тижня проходять у суворому посту. Намагайтеся їсти тільки їжу без олії і не приготовлену на вогні. На ці три дні краще обмежити себе салатами, фруктами і овочами. Один день зробіть овочевим, інший фруктовим, а на третій робіть різні суміші з фруктів і ягід.

25 квітня: в Чистий четвер дозволяється пити червоне вино. Варена їжа без олії – все, чим можна себе побалувати в цей день.

26 квітня: Страсна п’ятниця – день дуже суворого посту. У цей день Христа розіп’яли. Ченці в цей день взагалі не їдять, а тільки лише п’ють воду. Не можна їсти приготовану на вогні їжу й олію.

27 квітня: останній день посту дозволяє вживати їжу, приготовлену на вогні, та ще й з додаванням олії.

 

МИ ПАМ’ЯТАЄМО! МИ СИЛЬНІ!

Голодомор –  акт геноциду Українського народу, здійснений керівництвом ВКП(б) та урядом СРСР у 1932-1933 роках, шляхом організації штучного масового голоду, що спричинив загибель мільйонів українців у сільській місцевості на території Української СРР та Кубані, де переважну більшість населення становили українці, з метою придушення українського національно-визвольного руху і фізичного знищення частини українських селян.

Через насильницьке вилучення продовольства, блокаду сіл та цілих районів, заборону виїзду за межі охопленої голодом України, згортання сільської торгівлі, репресії щодо незгодних тоталітарна система створила для українців життєві умови, розраховані на їхнє фізичне знищення. Така політика режиму – злочин проти людяності, який відповідає Конвенції ООН від 9 грудня 1948 року про запобігання злочину геноциду і покарання за нього.

Знищити українців як націю – мета організаторів Голодомору. Остаточно ліквідувати мову, культуру, історію, все те, що робило нас унікальними в цьому світі. Тому масштаби злочину такі великі, тому вбито мільйони людей. Його жертвами стали і ті, хто вижив у 1932–1933 роках. Бо мали забути, хто вони, ким були їхні предки, що мають зберегти для світу 

З метою належної організації та проведення відповідних завдань визначених Указом Президента України від 26 листопада 2016 року № 523 «Про заходи у зв’язку з 85-ми роковинами Голодомору 1932-1933 років в Україні – геноциду Українського народу» пропонуємо …..

 
 

Гарний душевний вірш про осінь…

Дорогі відвідувачі нашого сайту, нажаль наш час рухається тільки вперед - ось і знову осінь «нам танцює вальс-бостон». За вікном вже на повну відчувається її дихання. І дощі почалися, і так прохолодно вже і вранці, і вдень, і немає вже тієї соковитою та зеленою свіжості, починається очікування змін. І вже так хочеться загорнутися в щось тепленьке, попити чайку гарячого і почитати щось для душі. Не будемо сумувати, а просто трохи відпочинимо від суєти життя, можливо, про щось помріємо, щось згадаємо для себе, наповнимося осінніми барвами.

І сьогодні ми хочемо запропонувати для вас друзі гарний вірш про осінь нашої чудової колеги - Наталії Михайлівни ЗАХАРОВОЇ, Лікаря-генетика вищої кваліфікаційної категорії, яка вже багато років успішно керує обласною медико-генетичною консультацію КЛПЗ «Чернігівський ОЦРЗОН» і не тільки…. Сподіваємось ви самі зараз в цьому переконаєтесь, прочитав один з її віршів.

Чому саме вірш на осінню тему? Можливо, закінчуються прості слова, і хочеться їх висловити саме в поетичних рядках... Можливо... У них ми почуємо романтизм і ніжність, смуток і чистоту, надію і лірику…


                                                       Эта Осень, Осень золотая…

                                                       На ветру дрожащий жёлтый лист.

                                                       Утром землю иней устилает.

                                                       Воздух на морозе серебрист.

                                                                     Улетели птиц последних стаи,

                                                                     Дождь накрыл округу пеленой.

                                                                     В тишине последний лист роняет

                                                                     Старый клён, покрытый сединой.

                                                        Смотрит на березку, что напротив

                                                        Расплела кудрявую косу.

                                                        Ветер тихий стон его уносит,

                                                        И роса похожа на слезу…

                                                                       Не печальтесь: скоро вам на плечи

                                                                       Теплой шалью ляжет мягкий снег.

                                                                        Вы поймете, что лишь время лечит,

                                                                        Что на свете смерти вовсе нет!

                                                         И как только солнышко пригреет,

                                                         Вновь вернутся птицы на поля,

                                                         Снова зацветет, зазеленеет

                                                         Ото сна восставшая земля!

                                                                       К вам вернутся молодость и сила,

                                                                       Зашумите юною листвой!

                                                                       Осень вас, родные, не убила,

                                                                        Просто отправляет на покой

                                                           До поры, до вешнего прихода:

                                                           Звякнет колокольчик у ворот.

                                                           Так из года в год творит природа

                                                            Вечный свой земной круговорот...


 

У Чернігові обговорено стратегії впровадження засад громадського здоров’я в області

З впровадженням у дію медичної реформи у державі започатковано створення центрів громадського здоров’я, які покликані робити все можливе для зміцнення здоров’я жителів України. Зокрема, розроблено концепцію громадського здоров’я та оприлюднено низку праць з цієї тематики, причому авторства спеціалістів, які працюють на Чернігівщині.  Адже всім зрозуміло, що громадське здоров’я — це не лікувальна справа, а окрема інституція, кінцева мета якої — подовження термінів життя українців та покращення його якості.

Наразі саме тому питання громадського здоров’я було розглянуто під час круглого столу, який відбувся 29 серпня 2018 року у Чернігові. Участь у засіданні взяли керівники медичної галузі області, представники громадських та благодійних організацій. 

Як зазначив під час обговорення цієї теми начальник Управління охорони здоров’я облдержадміністрації Петро Гармаш: «Завдання кожного з медичних працівників — лікувати, а от спільне завдання медичної галузі у цілому — покращувати якість життя людей за допомогою поширення знань з профілактики захворювань.  Головне завдання громадського здоров’я — це напрацювати досвід щодо роботи майбутнього центру громадського здоров’я в області». ...

Щоб дізнатися більш детальної інформації – кликніть на назві публікації мишкою або натисніть на посилання до сайту: https://siver.com.ua/news/gromadske_zdorov_39_ja_na_kruglomu_stoli/2018-08-29-22646

 

10 цікавих фактів про медицину

1. У 1980 році була виміряна найбільша температура тіла. В Атланті, штат Вашингтон, у жителя Уіллі Джонса, при надходженні в клініку температура тіла становила 46,5 градусів! Але, на щастя, все обійшлося добре і через 24 доби він був виписаний.

2. А ось в 1994 році, 23 лютого, медики зіткнулися з ще однією аномалією: у 2 річної мешканки Канади, Карлі Козолофскі, температура тіла становила рекордно низький показник: 14,2 градуса. Це сталося в той момент, коли двері будинку випадково закрилася і дитина цілих дві години перебувала на -22 градусному морозі.

3. Ось ще один шокуючий факт: з шлунку 42 річної жінки вилучили 2 533 сторонніх предмета. Одних тільки англійських шпильок було виявлено 947 штук. Однак ця жінка мала скарги всього лише на не дуже сильну біль в області живота.

4. Предмет, що мав найбільшу вагу, який витягли з людського шлунку – ком з волосся, чия вага становив 2,35 кілограм. Насправді існує хвороба, при якій людина їсть волосся і називається вона тріхфагія.

5. А ось житель Зімбабве прийняв найбільшу кількість медикаментів. Він вжив 565 939 таблеток за 21 рік лікування.

6. Семюелю Девідсону, жителю Великобританії, зробили найбільшу кількість уколів. Мінімум, цей чоловік за все своє життя прийняв 78 900 інсулінової ін’єкції.

7. А ось кому насправді не позаздриш , так це жителю США, Чарльзу Йенсену . Він переніс 970 операцій , під час яких йому видаляли новоутворення , з 1954 по 1994 роки.

8. А ось найдовша зафіксована операція тривала близько 96 годин. Ця операція проводилася з видалення кісти яєчника. До проведення цієї операції вага жінки становив 280 кілограм , проте після неї вона стала важити 140 .

9. А ось Норвежець Ян Ревсдал пережив найдовшу зупинку серця у світі. На риболовлі , в грудні місяці , він впав за борт , і температура тіла була всього 24 градуси , серце не витримало і зупинилося на цілих 4 години. Однак після підключення його до апарату кровообігу він пішов на поправку.

10. Гонщик Девід Перлі пережив найважчі перевантаження в усьому світі. Це сталося в 1977 році, під час гонок сталася аварія , під час якої гонщику , на відрізку всього 66 см , довелося відчути зменшення швидкості зі 176 км / год до 0 км/ч. У нього виявили 29 різних переломів , а так само 3 вивихи. Його серце не витримувало і зупинялося 6 разів.

 

Декілька цікавих фактів про організм людини

· Кістки людини на 50% складаються з води.

· У тілі дорослої людини близько 75 кілометрів нервів.

· За час життя шкіра людини змінюється приблизно 1000 разів.

· Нігті на пальцях руки ростуть приблизно в 4 рази швидше, ніж на ногах.

· Люди із блакитними очима більш чутливі до болю, ніж всі інші.

· Майже половина всіх кісток людини знаходиться у зап’ястях і ступнях.

· Шлунковий сік людини містить 0,4% соляної кислоти.

· Чоловіки приблизно в 10 разів частіше жінок страждають дальтонізмом.

· 36 800 000 – кількість серцебиттів у людини за один рік.

· Людське волосся товстіше мильної плівки приблизно в 5000 разів.

· Нервові імпульси в людському тілі переміщаються зі швидкістю приблизно 90 метрів у секунду.

· Людське тіло містить стільки ж жирів, скільки потрібно для виробництва 7 шматків мила.

· При народженні в тілі дитини близько 300 кісток, у дорослому віці їх залишається всього 206.

· В організмі людини близько 2000 смакових рецепторів.

· Найдужчий м’яз у людському організмі – язик.

· Найдрібніші клітини в організмі чоловіка – клітини сперми.

· Жінки моргають приблизно в 2 рази частіше, ніж чоловіки.

· У хребті людини 33 або 34 хребця.

· Чхнути з відкритими очима неможливо.

· У роті людини близько 40 000 бактерій.

· Людське око здатне розрізняти 10 000 000 колірних відтінків.

· За все життя жіночий організм відтворює 7 мільйонів яйцеклітин.

· Доросла людина робить приблизно 23 000 вдихів (і видихів) за день.

· Права легеня людини вміщає в собі більше повітря, ніж ліва.

· У людини приблизно 2 мільйони потових залоз. Середня доросла людина з кожним літром поту губить 540 калорій.

· Чоловіки потіють приблизно на 40% більше, ніж жінки.

· Тонка кишка людини при житті має довжину близько 2,5 метрів. Після її смерті, коли мускулатура стінки кишки розслаблюється, її довжина досягає 6 метрів.

· З моменту народження в мозку людини вже існує 14 мільярдів клітин, і число це до самої смерті не збільшується. Навпаки, після 25 років воно скорочується на 100 тисяч в день. За хвилину, витрачену вами на читання сторінки, вмирає близько 70 клітин. Після 40 років деградація мозку різко прискорюється, а після 50 нейрони (нервові клітки) всихають і скорочується обсяг мозку.

· Площа поверхні легень людини приблизно дорівнює площі тенісного корту.

· Діти народжуються без колінних чашечок. Вони з’являються тільки у віці 2-6 років.

· У головному мозку людини за одну секунду відбувається 100 000 хімічних реакцій.

· Загальна вага бактерій, що живуть в організмі людини, становить 2 кілограми.

· Людський мозок генерує за день більше електричних імпульсів, ніж всі телефони світу разом взяті.

· Розмір серця людини приблизно дорівнює величині його кулака. Вага серця дорослої людини становить 220-260 гр.

· Кожен палець людини за час життя згинається приблизно 25 мільйонів разів.

· Лейкоцити в організмі людини живуть 2-4 дня, а еритроцити – 3-4 місяця.

· Людська ДНК містить близько 80 000 генів.

· При посмішці в людини "працює” 17 мускулів.

· У блондинів борода росте швидше, ніж у брюнетів.

 

169 РОКІВ ТОМУ НАЗАД – ВПЕРШЕ У СВІТІ – 23 січня 1849 року ДИПЛОМ ЛІКАРЯ ОТРИМАЛА ЖІНКА!


Елізабет БЛЕКВЕЛЛ
Елізабет БЛЕКВЕЛЛ

 Сьогодні в професії лікаря – жінок багато більше, ніж чоловіків. Але ж колись це було чисто чоловічою прерогативою. Першою у світі дипломованою жінкою-лікарем стала Елізабет БЛЕКВЕЛЛ (1821-1910). Англійка за народженням, дівчинка в десятирічному віці покинула з сім'єю об'єднане королівство. Її кар'єра починалася в Нью-Йорку з інтернату для дівчаток, який 17-річна Елізабет та її сестри організували як сімейний бізнес після смерті батька. 

 Блеквелл довгий час вивчала медицину приватним порядком, черпала знання з книг та усних інструкцій доктора Семюеля Діксона. Пізніше вона спробувала вступити до вищого навчального закладу. Медичні школи США відкинули її заяву, навчальні заклади Нью-Йорка і Пенсільванії в 40-і роки 19-го століття дівчат не брали. Винятком став коледж міста Женева недалеко від Нью-Йорка, адміністрація якого запропонувала студентам проголосувати, варто приймати дівчину на навчання чи ні. Студенти вирішили, що мова йде лише про розіграш, і проголосували «за».

 Елізабет стала найкращою на своєму курсі та блискуче закінчила навчальний заклад. Потім, не дивлячись на безліч бюрократичних перепон, дівчина всеж-таки отримала диплом, магістерський ступінь і почала практикувати. У 1857 році, подолавши опір влади і громадськості, вона заснувала в Нью-Йорку лікарню для жінок, а пізніше і медичні курси при ній. У 1869 році доктор Блеквелл повернулася до Англії, де заснувала ще одну Школу – Лондонську Медичну, теж для жінок.

 
Необычные факты о нашем теле - Мозг

Обработка видео...

 Цікавий факт! Вчені провели експеримент, в результаті якого було виявлено, що мозок набагато активніше у людини, коли він мріє, а не зосереджений на однотонної роботі. У момент початку процесу мріяння велика частина відділів головного мозку починає працювати посилено. Тому можна зробити висновок, що мрії допомагають у вирішенні всіх важливих проблем. Кількість нейронів в мозку продовжує рости протягом всього людського життя. Протягом багатьох років вчені і лікарі вважали, що мозок і нервова тканина не може рости або відновлюватися. Але виявилося, що мозок працює так само, як і тканини багатьох інших частин тіла. Тому кількість нейронів може рости постійно. До відома! Нейрони - це основа будь-якої нервової системи. Це спеціальні клітини, у яких деревовидні відростки розходяться в різні боки, стикаючись з сусідніми клітинами, у яких такі ж відростки. Все це формує величезну хімічну та електричну мережу, що і є нашим мозком. Саме нейрони дозволяють мозку здійснювати різні дії набагато ефективніше і швидше, ніж будь-яка існуюча в світі машина.  

Незвичайні факти про наше тіло - мозок 

 Мозок більш активний вночі, ніж вдень. Виходячи з чого, можна припустити, що розумові процеси, складні розрахунки і завдання ми здійснюємо протягом робочого дня, для чого потрібно було б більшою діяльності мозку, ніж, скажімо лежачи в ліжку. Виявляється, вірно і зворотне. Як тільки Ви засинаєте, мозок продовжує працювати.  Цікавий факт! У ранньому дитинстві немає різниці між сном і неспанням. Пояснюють це місцем мислення в мозку. Саме в дитинстві майже всі розумові процеси відбуваються в правій півкулі. Дитина пізнає світ образами. Тому спогади у дитини схожі на сни за своєю структурою. Коли дитина дорослішає, її вчать вже готовими і певними поняттями, ніж "забивають" наш мозок. Тому відбувається асиметрія нашого мозку. Ліва півкуля перевантажується за час денної роботи. Ситуація як би вирівнюється під час сну, коли ліва півкуля "засинає", а праве починає активно діяти, занурюючи нас в світ образного мислення. 

Вчені стверджують, що чим вище IQ людини, тим більше він мріє. Це звичайно може бути правдою, але не варто сприймати таке твердження як брак думок, якщо Ви не можете згадати свої мрії. Більшість з нас не пам'ятає багатьох мрій. Адже час більшості мрій, про які ми думаємо всього 2-3 секунди, а цього ледь вистачає, щоб мозок їх зафіксував. 

 

 

ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО ЛІКАРІВ

Про лікарів можна зібрати безліч цікавих фактів, тому що багато представників цієї благородної професії прославилися не тільки своїми досягненнями на медичій терені, а й успіхами в інших областях. Наприклад, Чехов, Булгаков, Конан Дойль залишили після себе багату літературну спадщину. Галілей і Коперник успішно поєднували лікарську кар’єру і астрономію. Даль склав свій знаменитий тлумачний словник. Берліоз створив безліч чудових музичних творів. Че Гевара став культовою фігурою для революціонерів у всьому світі. Але ж всі ці люди були лікарями! 

Ми пропонуємо вашій увазі підбірку цікавих фактів про лікарів, завдяки яким ви подивитеся на людей в білих халатах з несподіваного боку. 

 1. «Батько медицини» Гіппократ вважав, що джерела всіх хвороб криються в жирі людини, тому призначав всім своїм пацієнтам лікувальне голодування. 

 2. Німецький хірург Вернер Форсман в 1929 році ввів собі катетер через ліктьову вену в праве передсердя. Звичайно, без наркозу. Згодом він неодноразово перевіряв на собі всі мислимі способи катетеризації. У 1956 році за свої дослідження Форсман був удостоєний Нобелівської премії. 

 3. Швейцарський лікар Жак Понто займався розробкою противозміїної сироватки. Щоб перевірити її «в польових умовах», він в 1933 році дозволив гадюці вкусити його три рази поспіль. Найцікавіше, що Понто вижив і зумів-таки створити сироватку. 

 4. Знаменитий австрійський психолог і психіатр Зігмунд Фрейд — це справжнє джерело цікавих фактів. Наприклад, він чомусь страшенно боявся числа 62, живої музики і прямих поглядів в очі. А ще він був завзятим кокаїнщіком, підсадив на цей наркотик багатьох своїх друзів (Фрейд щиро помилявся, вважаючи кокаїн відмінним знеболюючим і ліками від морфінової залежності). 

 5. У XIX столітті багато жінок вмирали від пологової гарячки. Австрійський лікар Ігнатій Земмельвайс запропонував акушерам, які приймають пологи, здійснювати просту дію, здатну зменшити ризик виникнення цієї хвороби у пацієнток. Ця дія представляло собою … звичайне миття рук! Смертність від пологової гарячки тут же знизилася з 30 до 2%. Незважаючи на дієвість методів Земмельвайса, його оголосили псевдовченим і заборонили займатися лікарською діяльністю в Австрії. І нехай ідеї простого австрійського лікаря були визнані правильними тільки після його смерті, Земмельвайс вважається творцем акушерської гігієни, завдяки якій було врятовано багато життів. 

 6. Противний, але цікавий факт: радянський лікар Федір Тализін займався дослідженням паразитичних черв’яків. Щоб дізнатися, як глисти розвиваються в людському організмі, він проковтнув дві личинки бичачого ціп’яка, які через кілька місяців перетворилися в двох черв’яків загальною довжиною 9,8 метра. Завдяки дослідженням Тализіна вдалося виробити ефективні методи лікування різних гельмінтозів. 

 7. Лікаря Алена Бомбара з Франції зацікавило питання, чому більшість людей, які зазнали корабельної аварії, гинуть в перші три дні свого «автономного плавання», хоча без їжі людина може прожити близько 30 днів, а без води — близько 4. Тому в 1952 році Бомбар пройшов на ризикований експеримент: 65-ти денна подорож по Атлантичному океану на гумовому човні без запасів води і їжі. Цікаво, що і їжею, і джерелом прісної води йому служила спіймана риба. Ален Бомбар довів, що можна вижити навіть в найнесприятливіших умовах, якщо не впадати в паніку. 

 8. З самовідданістю французьких лікарів, нехай часом і межує з безумством, пов’язаний ще один цікавий факт: Ніколаус Міновіці з Франції цікавився питаннями асфіксії — удушення. Щоб описати цей стан, він особисто ліз в мотузяну петлю і просив помічників відзначати стадії удушення за допомогою секундоміра. 

 9. Вже до 17 років Ібн Сіна (Авіценна) вважався найкращим лікарем свого часу, тому, коли емір Бухари захворів, лікувати його покликали саме Авіценна. Ібн Сіна зумів повернути здоров’я свого пацієнта, і той запропонував йому будь-яку нагороду на вибір. Авіценна попросив у еміра … всього лише пропуск в придворну бібліотеку!

 

Рецепт щастя від відомого лікаря. Ніколи не витрачай свої сили на тих, хто тебе не любить!

Пропонуємо до уваги кращі поради від людини, яка знає, як вирішувати основні психологічні проблеми. Твоє щастя залежить лише від тебе, без всяких сумнівів! Прочитай вдумливо ці рекомендації: вони допоможуть змінити ставлення до багатьох важливих речей ...

 

ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО ЗДОРОВ’Я І ОРГАНІЗМ

Цікаві короткі факти про здоров’я і організм в основному представлені в цифрах. А точніше про здоров’я, здоровий спосіб життя, функції, характеристики та можливості організму. 

 • Сумарна довжина судин людини становить 100 тис. км! 

 • 120 тис. курців помирає в Україні щорічно. 

 • В Україні на сьогодні курить близько 9 млн. працездатних громадян — це третя частина. 

 • 3,6 % випадків розвитку пов’язані з вживанням алкоголю. 

 • Щодня в Україні помирає 40 осіб від причин викликаних зловживанням алкоголю.

 • 93% жертв інсульту старше 45 років. 

 • Британські вчені стверджують, що якщо людина не забуває про роботу за її межами, то ризик проблем з серцем збільшується в 20 разів. 

 • При наявності проблем з органами дихання, мінімум 10 днів щорічно потрібно проводити біля берегів моря. 

 • Людина з нормальним зором бачить чітко предмети з 60 м. 

 • Жінка стає алкоголіком при частому вживанні спиртного в середньому за 7,4 року, чоловік – за 16,2 року.

 • При дотриманні правильної багатою цинком і силеном дієти, у 30-річного чоловіка на 74% збільшується кількість вироблюваної сперми. 

 • КДВ (комплекс дефіциту уваги) – психічний розлад, що виникає через надмірну завантаженість на роботі та пов’язаним з нею стресом. Страждає цим комплексом витрачає більше часу і сил на боротьбу зі стресом, ніж з його причинами. 

 • При порізі рану потрібно затискати 10 хвилин і якщо кровотеча не зупинилася, обов’язково звернутися до лікаря. 

 • При сміху спалюється 50 калорій за 10 хвилин і кровообігу в цей час зростає на 22%. 

 • У 70% випадків виникнення еректильної дисфункції причиною є проблеми з судинами. Запобігти цьому допоможе спорт. 

• Перець не знезаражує їжу, як вважають деякі, але дезінфікує травну систему. 

 • У 42% чоловіків нестача вітаміну D. Його заповненню допоможуть 10-хвилинні щоденні сонячні ванни. А якщо можливості приймати їх немає, через відсутність яскравого сонця, то замінити їх допоможе варене яйце. 

 • Виходячи з дива в «Британському віснику спортивної медицини», заняття бігом, спортивною ходьбою і тенісом 3 рази в день продовжить життя на 12 років.

 • Оптимальна температура для бігу на довгі дистанції 5°С.

 • Півгодини тренування з обтяженнями прискорює обмін речовин не тільки під час заняття, а ще й на 38 годин після. 

 • Для повного відновлення м’язів між інтенсивними тренуваннями необхідно 48 годин. 

 • Для того щоб побачити результат великовагових тренувань на своєму тілі необхідно 20 днів. 

 • Якщо велосипедист під час їзди буде пити не теплу, а холодну воду – він зможе проїхати на 23% більше. 

 • Ймовірність зараження мозковими паразитами при спільному розв’язанні кросвордів з незнайомцем становить 2,8%. 

 • Всього 500 грамів будь-яких фруктів або овочів у щоденному раціоні зменшують небезпеку інсульту на 11%. 

 • В середньому людина випускає гази 8 разів в день: у чоловіка протягом життя виходить 209 тис., у жінки — 232 тис. ( за рахунок більшої тривалості життя). 

 • Людське серце б’ється 3 300 000 000 разів за життя і при цьому повністю оновлюється кожні 20 років. 

 • Якщо б людина не припиняв рости, то до кінця життя його вага складала б 255 кг, а зріст — 6 м. 

 • Швидкість вильоту мікробів при чханні 177 км/год. А швидкість кашлю — 900 км/год.

 • Протягом життя з ніг опадає 18 кг змертвілої шкіри. 

 • Нирки очищають більше 1 літр крові за хвилину, а за добу вони фільтрують до 1700 літрів.

 • Людина за добу видихає 12 000 л повітря.

 • Діаметр головної артерії (аорти) приблизно дорівнює діаметру садового шланга. 

 • Самий дрібний капіляр в 10 разів тонше волосся.

 

ПЛАНУВАННЯ ВАГІТНОСТІ

Дуже корисні поради майбутнім батькам від лікаря-генетика обласної медико-генетичної консультації Юлії Рябової. 

Щоб дізнатися про це, Вам треба лише один раз кликнути мишкою на посилання в назві цієї статті....

 

МАЛОВІДОМІ ФАКТИ ПРО МОЗОК 

У корі великих півкуль головного мозку людини налічується до 17 мільярдів нервових клітин нейронів, що утворюють мережу переплетених волокон, лабіринтів,заплутаних ходів. Представляємо вам маловідомі факти про мозок. 

1. Наші почуття і дії, супроводжуючись електричними імпульсами, передаються від клітини до клітини. Таким чином, між усіма клітинами підтримується взаємозв’язок. У людини відношення ваги головного мозку до ваги тіла є найбільшим у порівнянні з будь-яким з представників тваринного світу. Якщо у коня відношення ваги мозку до ваги тіла дорівнює 1:400, у собаки — 1: 100, то у людини воно становить — 1: 50. 

2. Якщо весь організм людини в стані спокоюспоживає близько 300 кубічних сантиметрів кисню в хвилину, то мозок поглинаєшосту частина цієї кількості, тобто 50 кубічних сантиметрів, незалежно відтого, спить людина або не спить. 

3. З 500 грамів вуглеводів, споживаних людиною задобу, близько 90 споживає мозок. 

4. Розмір мозку не впливає на інтелектуальніздібності людини. Проте, на думку дослідників, розум залежить від синапсів —контактів між нейронами. Кількість синапсів росте в дитячий і юнацький періоджиття людини і впливає на інтелект. 

5. Найважчий мозок — 2900 г — був виявлений уіндивіда, який прожив усього 3 роки. Мозок його у функціональному відношеннібув неповноцінним. Також ви можете ознайомитись з цікавими фактами про мозок

6. Швидкість нервового імпульсу, який надходить вмозок або з нього, складає 274 кілометри на годину. Вага мозку нормальних людейколивається від 1020 до 1970 грамів. Мозок чоловіків важить на 100-150 грамів більше, ніж мозок жінок 

7. Маса мозку становить всього 2% від загальної маси тіла, проте він споживає 20% кисню, який циркулює в крові — більше, ніж будь-який інший орган. Сам по собі мозок не відчуває болю. Але це не рятує від головного болю — мозок оточений безліччю тканин, нервів і судин, які і є джерелом болю. 

8. У трирічної дитини нервових клітин в 3 рази більше, ніж у дорослої людини. Якщо не використовувати в повній мірі потенціал малюка, то з віком незатребувані клітини гинуть. Тому з самого дитинства потрібно активно навчати дітей. 

9. У трупів людей, страчених через повішення або вибравший цей спосіб для самогубства, може спостерігатися ерекція. Це викликано тиском, створюваним мотузяною петлею на мозочок. У чоловіків при цьому може виділятися сеча або слиз, у жінок — кров з вагіни. 

10. Ліва півкуля мозку відповідає за праву частину тіла, а праве за ліву. 

11. Одним з найстаріших методів дослідження мозку є методика абляцій, яка полягає в тому, що один з відділів мозку віддаляється, і вчені спостерігають за змінами, до яких призводить така операція. 

12. Звичайний сміх вимагає роботи п’яти різних областей мозку. Людина не може засміятися, полоскотавши самого себе. На заваді цьому стоїть мозочок, який відповідає за відчуття, що викликаються власними рухами, і посилає в інші ділянки мозку команди ігнорувати ці відчуття. 

13. Експериментально підтверджено, що таргани можуть жити без голови кілька тижнів. Процес кровообігу тарганів не керується мозком, дихають вони через маленькі отвори по всьому тілу, а на попередньо з’їдених запасах їжі можуть існувати довго. 

14. Дельфінам потрібно постійно дихати атмосферним киснем, для цього вони регулярно спливають. Щоб забезпечити таке дихання під час сну, півкулі мозку дельфіна сплять по черзі. 

15. Якщо говорити про найменший мозок у відсотках від маси тіла, то у сучасних хрящових риб він 0,06-0,44%, а розмір мозку великих динозаврів був ще менше. Без кисню мозок людини живе не більше 6 хвилин, а потім починають відбуватися незворотні процеси загибелі нервових клітин.